Een compleet ABC in een envelop

Deze pagina is ook beschikbaar in het Engels

Jullie weten inmiddels wel dat ik dol ben op alfabetpost – ik schreef er zelf al over, maar ook gastblogster Mendy voorzag jullie van inspiratie. Meestal zijn het lange(re) postprojecten, omdat je elkaar 26 losse kaarten stuurt. Maar het kan ook anders! Je kunt ook een compleet ABC ineens versturen. Wat en hoe? Dat lees je in dit blog.

Het idee

Het idee voor dit complete ABC komt niet van mij, maar van een leuke Facebook-groep waar ik aan deelneem. En waar Mendy een van de beheerders van is 🙂 In de groep kon je je aanmelden voor een ABC in een keer. Eigenlijk heel eenvoudig: je schrijft aan je kaartvriendin ineens een volledig ABC. De enige eisen: minimaal 26 kaarten, verstuurd binnen de gestelde termijn (dat was in dit geval een maand nadat je wist aan wie je ging sturen). En: liefst sluiten de kaarten aan bij de voorkeuren van je swapmaatje. Je mocht wat extra’s meesturen, maar het hoefde natuurlijk niet. Het ging om de kaartjes. De beheerders koppelden de verschillende duo’s aan elkaar. Sommigen schreven het ABC aan de persoon waar ze het ook weer van terug kregen, anderen schreven aan de een en kregen wat terug van een ander.

A, B, C – eigenlijk is het zo makkelijk!

Hoe ging ik te werk bij dit ABC?

Ik koos voor dit ABC eerst mijn set van 26 kaarten uit. Meestal doe ik dat niet – zoek ik vast de eerste paakr kaarten, maar nu koos ik ze allemaal direct uit. Voor sommige letters kon ik niet kiezen en in die gevallen koos ik ook wel twee kaarten per letter.

Ik schreef een paar kaarten per keer, bijvoorbeeld over wat ik gedaan had die dag of de dagen ervoor, of waarom ik die kaart had utigezocht. Per setje kaarten opende ik met een groet en sloot ik af. Het voelde een beetje als een brief op kaarten – erg leuk om te doen.

Mijn postmaatje schreef wel per kaart en liet ook anderen een kaartje schrijven; bijvoorbeeld mensen die ze op meetings zag. Erg leuk!

De laatste letters – meestal niet de meest makkelijke!

Wat vond ik er zo leuk aan?

Ik schreef het net al, je hebt wat meer ruimte en dus kun je ook meer vertellen. Een kaartje heb ik zo vol geschreven – maar voor een brief heb ik vaak niet genoeg tijd (en geduld). En: je leert zo je swapmaatje ook wat beter kennen.
Doordat we een maand de tijd hadden, vond ik het ook lekker ontspannend. Ik schreef soms een paar kaarten na elkaar en dan weer een paar dagen niet. Tot ik weer tijd en zin had. Zo werd het ook een leuker en meer geïnspireerd verhaal. Althans, dat vond ik zelf. Een ABC waarbij je iedere week schrijft, vind ik soms wat te veel druk leggen. Ik heb niet ieder weekend tijd om te schrijven en tijdens de (werk)week niet altijd inspiratie. Nu was het allemaal wat meer ontspannen.

Kleine extraatjes – het hoeft niet, maar het mag natuurlijk wel!

Kosten

Een ander aantrekkelijk aspect van deze swap, vond ik de kosten. Je kunt natuurlijk soms wel twe letters samenvoegen (als je daar aspraken over maakt), maar als je echt 26 losse kaarten stuurt, betaal je best een leuk bedrag aan porto. In dit geval zit je met 26 enkele, standaard formaat kaarten nog wel onder de 250 gram.  Dan blijft het zelfs leuk als je dit traject internationaal doet; althans, dat vind ik.

Zin in een compleet ABC?

Heb je nou zin om ook een compleet ABC met iemand uit te wisselen? Voel je vrij om een oproepje te doen in de Cardcetera Facebook-groep voor Nederland, of in de internationale groep!

Alle foto’s zijn gemaakt door Mendy – dank je wel dat je deze met mij wilde delen!

Search for

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *